Εισηγήσεις σεμιναρίου

https://sites.google.com/site/senariabepipedoy/

Διδακτικός Σχεδιασμός και Τ.Π.Ε.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

1.    Σκεπτικό της δραστηριότητας

1.1.         Καινοτομίες

Το σενάριο αφορά στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας της Γ΄ τάξης και συγκεκριμένα στο 1ο μέρος, που αποτελείται από τις ενότητες 1 έως 5 με γενικό τίτλο «Μυθολογία». Οι  συγκεκριμένες ενότητες, με τίτλους η πρώτη «Η δημιουργία του κόσμου, η δεύτερη «Ο Ηρακλής», η τρίτη «Ο Θησέας», η τέταρτη «Η Αργοναυτική εκστρατεία» και η πέμπτη «Ο Τρωικός πόλεμος» πραγματεύονται τους μύθους που έπλασε η γόνιμη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον κόσμο. Η έκτη ενότητα  του πρώτου μέρους, «Οι περιπέτειες του Οδυσσέα»,   δεν συμμετέχει στην ύλη αυτού του σεναρίου. Στο συγκεκριμένο σενάριο  επικεντρωνόμαστε σε μύθους που συνδέονται με το νησί της Εύβοιας. Αναζητούμε τους θεούς και τις θεές στο πέρασμα τους από τον τόπο, ερευνούμε την παρουσία των ημίθεων και των ηρώων.  Το θέμα το οποίο επιλέχθηκε είναι συμβατό με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ αφού αποτελεί προέκταση του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ τάξης Δημοτικού και οι στόχοι που θα τεθούν στη συνέχεια συμφωνούν με το Πρόγραμμα Σπουδών του συγκεκριμένου αντικειμένου.
Για το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί καινοτομία η σύνδεση του νησιού της Εύβοιας ως τοπική ιστορία, ως ανθρωπολογικό και ως φυσικό περιβάλλον, ως λογοτεχνική αναφορά με τους στόχους του ΑΠΣ  και του ΔΕΠΠΣ της Γ΄ τάξης. Οι μύθοι που επιλέγονται συνδέουν το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας της Γ΄ τάξης με τον τόπο και καθιστούν καινοτομία επιπλέον τη διαθεματική προσέγγιση της τοπικής Ιστορίας, του μαθήματος της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της αισθητικής έκφρασης, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. (Ματσαγγούρας, 2002).
Καινοτομία επίσης αποτελεί η χρήση διαφόρων μορφών ΤΠΕ. Χρησιμοποιούνται όχι απλώς διάφορα λογισμικά για να ενισχύσουν τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά αξιοποιούνται  κυρίως εργαλεία web 2.0. ώστε να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και να υποστηριχθούν διερευνητικού και ανακαλυπτικού τύπου δραστηριότητες. Αξιοποιούνται και ως μέσο εργασίας αλλά και ως μέσο διδασκαλίας και περιβάλλον υλοποίησης διδακτικών στόχων. Επιπλέον με το παρόν σενάριο  ενισχύεται η προσπάθεια για αυτορρυθμιζόμενη μάθηση (Κατσούλας, Κεσσανίδης, 2012) και δυναμική ενεργοποίηση των μαθητών για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση του περιεχομένου της διδασκαλίας. Οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι αμέτρητες, ειδικά με την παράλληλη ανάπτυξη και διδακτική αξιοποίηση  πληθώρας εργαλείων web 2.0,  μια και έχουν ραγδαία εξελιχθεί και καθιστούν εφικτή την υλοποίηση και χρήση προηγμένων υπολογιστικών περιβαλλόντων που υποστηρίζουν αποτελεσματικά την συνεργασία (Βοσνιάδου, 2001). Προϋπόθεση βασική είναι οι δραστηριότητες που  οργανώνονται και  σχεδιάζονται να εξυπηρετούν  τους συγκεκριμένους μαθησιακούς και διδακτικούς στόχους.
Συγκεκριμένα από τα κλασικά «στατικού χαρακτήρα» λογισμικά αξιοποιείται το λογισμικό του κειμενογράφου, ως μία  μέθοδος γραφής με ευκολία στην διόρθωση και στη βελτίωση των κειμένων καθώς και υποστηρικτική στην πολυτροπικότητά τους. Ακόμη  χρησιμοποιείται το πρόγραμμα Hot Potatoes για τη δημιουργία ασκήσεων αξιολόγησης. Για την κατασκευή παιχνιδιών μορφής puzzle γίνεται χρήση του προγράμματος jigsawplanet. Ορισμένες επιλεγμένες δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό λογισμικό του ΥΠΕΠΘ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ιστορία των Γ και Δ τάξεων αξιοποιούνται ως  διαδικασία διδασκαλίας, ως μεταγνωστική δραστηριότητα και ως αυτοαξιολογητική διαδικασία.  Τα στατικά εργαλεία αλληλοσυμπληρώνουν τις δυνατότητές τους αναδεικνύοντας τον πολυτροπικό τους χαρακτήρα και επιτυγχάνοντας την ολιστική μάθηση.
Η ανάγκη για απεικονιστική λειτουργία  υλοποιείται με τη χρήση του προγράμματος κατασκευής εννοιολογικών χαρτών Inspiration. Δίδεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα γραφικής απεικόνισης των εννοιών (προσώπων, διαδρομών κ.ά.) και των μεταξύ τους σχέσεων (Μητάκος, 2013).   Η αισθητική έκφραση βρίσκει δυνατότητα υλοποίησης με την εφαρμογή του προγράμματος sumopaint, το οποίο προσφέρεται διαδικτυακά και είναι απλό στη λειτουργία του.
Στη συνέχεια ενσωματώνονται  δραστηριότητες με τη χρήση του λογισμικού παρουσίασης prezi και ως μέσου διδασκαλίας αλλά και ως δυνατότητα των μαθητών να ανακαλύπτουν τη νέα γνώση όχι μόνο στο σχολικό χώρο, αλλά και εκτός αυτού, με τη διερεύνηση της παρουσίασης και από το σπίτι τους (Περδικούρη, 2013).
Η καινοτομία του παρόντος σεναρίου κυρίως βρίσκεται στη συνεργασία τριών διαδικτυακών εργαλείων : της ιστοσελίδα της τάξης (http://mkalatheri.wix.com/isotria3) η οποία χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ως προς τα εργαλεία web 2.0. που αναφέρονται στη συνέχεια, κυρίως ως χώρος ανάρτησης του πληροφοριακού υλικού των μαθημάτων,  του ιστολογίου (blog) της τάξης (http://trititaxi7sxoleiou.blospot.gr)και του wiki της τάξης. Η αξιοποίηση του wiki της τάξης  (http://3mythologie.wikispaces.com/) ως συνεργατικού ιστότοπου δίνει τη δυνατότητα διευκόλυνσης και αλληλεπίδρασης της κάθε ομάδας. Τα μέλη των ομάδων της τάξης  συναντώνται εικονικά και εργάζονται μαζί για την εργασία, συντάσσοντας τα κείμενα, λύνοντας ασκήσεις και αξιολογώντας τα (Τερζίδου κ.ά., 2009). Επιπλέον η εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί το wiki της τάξης για να αναρτά την πορεία των διδακτικών ωρών με τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε αυτό, την ιστοσελίδα και το ιστολόγιο της τάξης, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες να μπορούν να βλέπουν άμεσα όλο το υλικό και να προβαίνουν σε σχόλια και παρατηρήσεις. Συνεπώς το wiki  λειτουργεί ως οδηγός εργασίας ανά διδακτική ώρα. Δίνει δε τη δυνατότητα και σε άλλα σχολεία να παρέμβουν και με σχόλια να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση της νέας γνώσης.
Παράλληλα το ιστολόγιο της τάξης (http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/)  χρησιμοποιείται ως τόπος ανάρτησης ανακοινώσεων του μαθήματος, ανάρτησης βιβλιογραφίας και παιχνιδιών ώστε να λειτουργεί κυρίως ως τόπος συνάντησης μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικού, προκαλώντας την ενεργή συμμετοχή όλων (Τζωρτζάκης, κ.ά., 2011). Ακόμη θα χρησιμοποιηθεί ως διαδικτυακό εργαλείο μαθητικής παρέμβασης μέσω σχολιασμού, αλλά και οργανωμένου φορέα ψυχαγωγίας στα πλαίσια της παιδαγωγικής αμοιβής. Μετά τη λήξη της Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου το ιστολόγιο θα αποτελέσει χρονολόγιο σχετικών συμβάντων και πύλη εισόδου – επικοινωνίας εκπαιδευτικών – γονέων  - μαθητών.
Τέλος η αξιοποίηση των δυναμικών εργαλείων συν-συγγραφής (googledocs και googleforms) θα δώσει νέες δυνατότητες συμπαραγωγής κειμένων και συνδιαμόρφωσης εργαλείων αξιολόγησής τους.
 

1.2.         Προστιθέμενη Αξία

Η προστιθέμενη αξία του παρόντος σεναρίου θα είναι πολλαπλή. Η σύνδεση των μύθων που αφορούν στο νησί της Εύβοιας με τους στόχους της συγκεκριμένης ενότητας του Προγράμματος Σπουδών θα αναδείξει τις πτυχές της τοπικής κληρονομιάς και θα αναπτύξει το αυτοσυναίσθημα των μικρών παιδιών  σε σχέση με τον τόπο κατοικίας τους.
Η συνδυαστική διδακτική προσέγγιση που σχεδιάζεται αντλεί στοιχεία από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, τη Διδακτική της Ιστορίας, τις παραδοσιακές αλλά κυρίως  τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις (Διδακτική του Διαδικτύου) αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία και ταυτόχρονα  ενσωματώνει  τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, τις ιστορικές πηγές, γραμματειακές και εικαστικές, την ομαδοσυνεργατική και ερευνητική διδασκαλία, την εννοιολογική, τη δηλωτική αλλά και τη διαδικαστική γνώση (Μαϊστρέλλης, Σ., κ.ά. 2010).
Η προστιθέμενη αξία των λογισμικών που προαναφέρθηκαν θα είναι να αναδυθούν οι δεξιότητες ψηφιακού εγγραμματισμού των μαθητών και οι δυνατότητές τους να επικοινωνούν σε κάθε κατάσταση ή μέσο. Γνωρίζοντας την αξία της εικονιστικής μάθησης και της ανάγκης των μικρών μαθητών να επεξεργάζονται οπτικά τις πληροφορίες, με το παρόν σενάριο και τη συχνή χρήση εννοιολογικών χαρτών (με το πρόγραμμα Inspiration), αναμένεται η ανάπτυξη και οργάνωση της σκέψης τους και η ευκολότερη αποτύπωση της νέας γνώσης. Η παραγωγή πολυτροπικών κειμένων, η προαγωγή του πολυμεσικού τρόπου γραφής και οι πολλαπλές μορφές αναπαράστασης της πραγματικότητας σε συνάρτηση με το ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον της τάξης θα προάγουν την ανάπτυξη της νόησης ως διαδικασίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης (Ράπτης, Ράπτη, 2004).  Με τη διδακτική εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών λογισμικών σε συνδυασμό με τη βιωματική μάθηση [επιλεγμένες επισκέψεις σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  (Δημοπούλου κ.ά.,2003)], θα επιτευχθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μαθητών για τη συγκεκριμένη ενότητα και η συμμετοχή στη διαδικασία συνοικοδόμησης νοήματος (Καμαρινού, 2000).
Κυρίως θα ενισχυθεί η συνεργασία των ομάδων της τάξης, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ τω μαθητών και μεταξύ μαθητών και της εκπαιδευτικού. Ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία αποτελεί και η δυνατότητα των γονέων να ενημερώνονται για τις διδακτικές δραστηριότητες της τάξης, να ανακαλύπτουν πλούτο υλικών και πηγών πληροφόρησης.
Παράλληλα με το συγκεκριμένο σενάριο θα επιτευχθεί η ανάπτυξη κριτικής ικανότητας, εύρεσης των πλέον ενδιαφερόντων  σημείων του νησιού της Εύβοιας και του νησιού της Σκύρου και προβληματισμός για την προστασία τους.

1.3.         Γνωστικά – Διδακτικά προβλήματα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι σχετικά  εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια και στο σχολείο μας (7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος - ΕΑΕΠ) παρέχεται το μάθημα της Πληροφορικής. Γνωρίζουν την παλέτα των κλασικών  λογισμικών, όπως  του κειμενογράφου, είναι σχετικά συνηθισμένοι στην αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων από το Διαδίκτυο. Ακόμη έχουν υπόψη τους το εκπαιδευτικό λογισμικό του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ιστορία των Γ και Δ τάξεων και θα είναι σε θέση να εργαστούν με αυτό. Όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με τα λογισμικά web 2.0. Δεν έχουν εργαστεί σε περιβάλλον blog, wiki ή ιστοσελίδας και επομένως δεν έχουν πειραματιστεί με την συνδιαμόρφωση πολυμεσικών εργαλείων.  Έτσι αναμένεται από τη μια πλευρά δυσκολία και ανάγκη περισσότερου διδακτικού χρόνου και από τη άλλη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυξημένη διάθεση συμμετοχής.

2.    Πλαίσιο εφαρμογής

2.1.         Σε ποιους απευθύνεται

Το διδακτικό σενάριο απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολείο (7ο Δ.Σ. Χαλκίδας) εργάζεται αξιοποιώντας τις Τ.Π.Ε. έχοντας εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις, οπότε τα παιδιά είναι συνηθισμένα  σε δραστηριότητες παρόμοιου τύπου.

2.2.         Χρόνος υλοποίησης

Το διδακτικό σενάριο θα ολοκληρωθεί σε 8 διδακτικές ώρες.

2.3.         Χώρος υλοποίησης

Το διδακτικό σενάριο θα υλοποιηθεί στην τάξη διδασκαλίας, αξιοποιώντας την ύπαρξη διαδραστικού πίνακα, ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα και με τη βοήθεια του φορεαμού των δέκα φορητών υπολογιστών. 

2.4.         Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών

Στις προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών θα εποικοδομηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, γνώσεις που θα αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την πρόκτηση της νέας γνώσης.
Οι μαθητές γνωρίζουν αρκετούς από τους μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είτε από ενασχόληση σε μικρότερη ηλικία είτε μέσω της τηλεόρασης και των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Άλλωστε πρόκειται για ύλη που θα προστεθεί στο τέλος κάθε μερικότερης ενότητας, όταν θα έχει συμπληρωθεί η νέα γνώση, οπότε η έρευνα για τους μύθους στην Εύβοια θα λάβει και τη θέση μιας γενικής επανάληψης. Έτσι οι ιστορίες των θεών και των ηρώων στο νησί μας θα προστεθούν με ευκολία στις προηγούμενες γνώσεις τους.
Είναι σε σχετικά καλό επίπεδο στη χρήση των υπολογιστών, μια και η τρέχουσα (2013 – 2014) είναι η τρίτη συνεχής σχολική χρονιά στην οποία διδάσκονται το μάθημα της πληροφορικής για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα φέτος και για μία ώρα στις δύο πρώτες τάξεις. Αναμένεται ότι σε ικανοποιητικό επίπεδο δύνανται να εργαστούν στα λογισμικά γενικής χρήσης, στα εκπαιδευτικά λογισμικά του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και των υπολοίπων λογισμικών, απλών στη χρήση τους, όπως π.χ. το hotpotatoes σε ασκήσεις. Είναι πιθανό να υπάρξουν δυσκολίες στη δυνατότητά τους να μεταφέρονται με ευκολία και χωρίς χάσιμο χρόνου στα τρία διαφορετικά εργαλεία web 2.0. που αναπτύσσονται στο παρόν σενάριο.  Πιστεύεται ωστόσο, ότι η παρούσα εμπλοκή τους θα τους εξοικειώσει με αυτή τη χρήση οδηγώντας τους σε μια συνεργατική κοινότητα μάθησης, σε ανάπτυξη διαρκούς αλληλεπίδρασης και στη συμπαραγωγή περιεχομένου. Η εκπαιδευτικός άλλωστε έχει κριτικά ελέγξει και αξιοποιήσει τα διαδικτυακά εργαλεία διευκολύνοντας την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών ανάμεσα στα τρία (ιστοσελίδα – ιστολόγιο – wiki).   Τέλος είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα, μόνιμου συμπαραστάτη τους στα καθημερινά διδακτικά τους προβλήματα. 
Σε επίπεδο συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς, αναμένεται σχετικά καλό αποτέλεσμα, μια και παρά τις δυσκολίες (κυρίως την ύπαρξη θορύβου), η τάξη εργάζεται όλη τη σχολική χρονιά (2013-2014) αξιοποιώντας την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.

2.5.         Απαιτούμενα υλικά και εργαλεία

Κατά την υλοποίηση του διδακτικού σεναρίου θα χρειαστούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές (1 υπολογιστής ανά 2 ή 3 μαθητές), ο διαδραστικός πίνακας της τάξης με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και το βιντεοπροβολέα του και memory sticks για τη μεταφορά δεδομένων. Ακόμη τα λογισμικά γενικής χρήσης (κειμενογράφου word), ένας διακομιστής με ικανοποιητική ταχύτητα για την πρόσβαση στο internet, το εκπαιδευτικό λογισμικό Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη γλώσσα των Γ – Δ τάξεων, το λογισμικό Hot Potatoes καθώς και το πρόγραμμα Inspiration. Όλα αυτά τα λογισμικά θα είναι εγκατεστημένα και στον υπολογιστή της τάξης, τον συνδεδεμένο με τον διαδραστικό πίνακα και στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές. Θα χρειαστούν επιπλέον εκτυπωτής, χαρτιά, μολύβια, τα βιβλία της Ιστορίας για την Τρίτη Δημοτικού (βιβλίο μαθητή και  τετράδιο εργασιών μαθητή), βιβλία και ταινίες για το θέμα καθώς και  χάρτες της  Εύβοιας σε έντυπη μορφή.

2.6.         Kοινωνική ενορχήστρωση

Η Γ1 τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας  αποτελείται από 24 μαθητές και μαθήτριες (18 αγόρια και 6 κορίτσια). Το διδακτικό σενάριο θα υλοποιηθεί κυρίως με αξιοποίηση του μοντέλου της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, σε μεγαλύτερες ομάδες και σε ζεύγη και επιλεκτικά με την ατομική προσπάθεια. Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου  σεναρίου η τάξη θα χωριστεί σε  4 πενταμελείς  ομάδες και 1 τετραμελή για την υλοποίηση του θεατρικού παιχνιδιού την 2η διδακτική ώρα και την συγγραφή του συνεργατικού κειμένου της 6ης διδακτικής ώρας. Ακόμη θα χωριστεί σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες για όλες τις εργασίες των 8 διδακτικών ωρών, οπότε και οι μικρές ομάδες θα μοιράζονται ένα laptop.  Οι  μαθητές θα εργαστούν ατομικά  για να αφηγηθούν τους μύθους στην 7η και 8η  ώρα και για να δηλώσουν συμμετοχή σε μία δραστηριότητα του ιστολογίου κατά τη διάρκεια της 6ης διδακτικής ώρας.
Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία πιστεύεται ότι έχει καλά αποτελέσματα όχι μόνο σε μαθησιακό επίπεδο αλλά κυρίως σε επίπεδο προσωπικής βελτίωσης της αυτοαντίληψης, της αυτοεκτίμησης, της συνεργατικότητας και της αποτελεσματικότητας (Ματσαγγούρας, 1995).  Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανάλογα με τις ικανότητές τους συνεργάζονται για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, ακολουθώντας το δικό τους ρυθμό αλλά και αλληλεπιδρώντας με τους άλλους. Ανακαλύπτουν τη νέα γνώση βασιζόμενοι στην εμπειρία τη δική τους και της ομάδας τους.
Παράλληλα η εμψύχωση, η καθοδήγηση, ο συντονισμός και η παροχή κινήτρων από την εκπαιδευτικό οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, στην ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και στην αξιολόγηση τόσο των προσπαθειών τους όσο και των αποτελεσμάτων της ομάδας.

3.    Στόχοι του Σεναρίου

3.1. Γενικός Σκοπός  

            Γενικός Σκοπός του διδακτικού σεναρίου είναι η ανάπτυξη εθνικής και τοπική ταυτότητας, συναισθήματος αγάπης για την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαιτέρως για την Εύβοια.

3.2.    Γνωστικοί Στόχοι

Οι γνωστικοί στόχοι του σεναρίου βασίζονται κυρίως στους στόχους του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού όπως διατυπώνονται στο ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ. (Μαϊστρέλλης, Σ., κ.ά. 2010). Έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες  θα πρέπει να γίνουν ικανοί :
·          να αποκτήσουν ζωντανή εθνική ταυτότητα, που να εκδηλώνεται με αγάπη για τη διαφύλαξη του πολιτισμικού  και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μελέτη των ίδιων γεγονότων και καταστάσεων (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να γνωρίσουν γεωγραφικά την Εύβοια και τη Σκύρο μέσα από τους μύθους,  και να διαμορφώσουν σχετικές με το γεωγραφικό πλαίσιο της περιοχής αναπαραστάσεις (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να γνωρίσουν και να απολαύσουν τους  σχετικούς μύθους  αναπτύσσοντας  ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία και τις επιβιώσεις της στην τέχνη, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να ασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου (μέσα από τις δραστηριότητες συμπαραγωγής κειμένου στη 5η , 6η, και 8η διδακτική ώρα)
·          να αποκτήσουν εκφραστικό θάρρος και να καλλιεργήσουν τη δεξιότητα της αφήγησης (μέσα από όλες τις δραστηριότητες αφήγησης των μύθων των φύλλων εργασίας)
·          να μυηθούν και να ασκηθούν σταδιακά στην επεξεργασία και αξιοποίηση των γραπτών και εικαστικών πηγών (σε όλες τις δραστηριότητες αξιοποίησης των πηγών της ιστοσελίδας σε όλα τα φύλλα εργασίας)
·          να εξοικειωθούν με τη διαχείριση πληροφοριών: παρατήρηση, περιγραφή, αναζήτηση, ταξινόμηση, παραβολή, ανάλυση, σύνθεση (σε όλες τις δραστηριότητες αξιοποίησης των πηγών της ιστοσελίδας σε όλα τα φύλλα εργασίας),
·          να ασκηθούν στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης (μέσα από τη διαδικασία αξιοποίησης του χάρτη σε κάθε διδακτική ώρα, μέσα από την αξιοποίηση της δραματοποίησης στη 2η διδακτική ώρα)
·          να γνωρίσουν τους θεούς του Ολύμπου και τις ιδιότητες που τους απέδιδαν οι άνθρωποι, καθώς και τους ήρωες, αναγνωρίζοντας τη σχέση με συγκεκριμένα σημεία της περιοχής μας (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να γνωρίσουν μύθους με τους οποίους οι αρχαίοι εξηγούσαν γεγονότα ή φαινόμενα της καθημερινής ζωής (μέσα από τη σύνδεση των πληροφοριών της 3ης διδακτικής ώρας και του σχηματισμού των Λιχαδονησιών στη Β. Εύβοια),
·          να αντιληφθούν την ανάγκη του ανθρώπου να λατρεύει και να τιμά τους θεούς του (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να χαρούν την ομορφιά των μύθων και να αντιληφθούν ως ένα βαθμό το συμβολισμό τους (μέσα από όλες τις δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να γνωρίσουν βασικές αξίες του ηρωικού κώδικα (μέσα από τις δραστηριότητες των 3-8 διδακτικών ωρών),
·          να βιώσουν τον πόνο του πατέρα που χάνει το παιδί στον πόλεμο και να προβληματιστούν με την κοινή μοίρα νικητών και ηττημένων (κυρίως από την 8η διδακτική ώρα και τον μύθο του Ναυπλίου).  

3.3.         Στόχοι σε επίπεδο δεξιοτήτων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να γίνουν ικανοί :
·          να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, (σε όλα τα Φ.Ε.)
·          να εντοπίζουν πληροφορίες από ποικίλες πηγές και να τις αξιοποιούν στην αφήγηση και στην συμπαραγωγή γραπτού λόγου, (σε όλα τα Φ.Ε.).
·          να ανακοινώνουν και να παρουσιάζουν τη νέα γνώση (σε όλα τα Φ.Ε.)
·          να διαβάζουν έναν  χάρτη/ τον χάρτη της Εύβοιας,(σε όλα τα Φ.Ε.)
·          να οδηγηθούν σε συλλογικές δράσεις  (σε όλα  τα Φ.Ε.)
·          να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά με το θεατρικό παιχνίδι (στο Φ.Ε. 2  )

3.4.         Στόχοι σε επίπεδο στάσεων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  να μπορέσουν :
·          να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους (με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να αναπτύξουν κριτική και αυταξιολογητική στάση (με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να επιλύουν προβλήματα στη συνεργασία (με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να παροτρύνουν τους εαυτούς τους και τους άλλους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες (με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες των φύλλων εργασίας),
·          να αλληλοβοηθούνται και να μαθαίνουν συνεργατικά (με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες των φύλλων εργασίας).


3.5.         Στόχοι ως προς τη χρήση των Τ.Π.Ε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να γίνουν ικανοί :
·          να γνωρίσουν το πρόγραμμα παρουσίασης prezi και να μπορούν να πλοηγούνται σε αυτό αναζητώντας πληροφορίες  ( σε όλα τα Φ.Ε. ),
·          να αξιοποιούν εκπαιδευτικά λογισμικά και λογισμικά γενικής χρήσης (Φ.Ε 2.), το   εκπαιδευτικό λογισμικό του Π.Ι. για τη Ιστορία της Γ τάξης, (Φ.Ε.3), το πρόγραμμα Hot Potatoes, (στα περισσότερα φύλλα εργασίας),
·          να χρησιμοποιούν τους εννοιολογικούς χάρτες για επανάληψη παλιότερης γνώσης ή για συμπλήρωση νέας γνώσης με το πρόγραμμα inspiration (στα Φ.Ε. 1,3,4, 5, 7 και 8),
·          να εξοικειωθούν με την εύρεση πληροφοριών στο Διαδίκτυο αξιοποιώντας την ιστοσελίδα της τάξης  ( σε όλα τα Φ.Ε.), και με τη χρήση υπερσυνδέσμων άλλες ιστοσελίδες,
·          να σχολιάζουν τις εργασίες της τάξης, αναρτώντας σχόλια στο blog της τάξης (Φ.Ε.3 , 4 και 6),
·          να ερευνούν βιβλιογραφικά το θέμα τους, αξιοποιώντας το ιστολόγιο της τάξης (σε όλα τα Φ.Ε.)
·          να συμμετέχουν στο υλικό της εργασίας συνδιαμορφώνοντάς το στο wiki της τάξης (Φ.Ε. 1 και δυνητικά σε όλα τα Φ.Ε.),
·          να παράγουν συνεργατικά κείμενα αξιοποιώντας το περιβάλλον googledoc (στα Φ.Ε. 5, 6 και 8),
·          να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες αξιοποιώντας το περιβάλλον googleform και εξάγοντας αποτελέσματα (στα Φ.Ε. 7 και 8),
·          να χρησιμοποιούν το περιβάλλον του προγράμματος  sumopaint για να εκφράζονται ζωγραφίζοντας.

4. Παρουσίαση ροής – εφαρμογής των δραστηριοτήτων

4.1.  1η Διδακτική ώρα : «Μονοπάτια των θεών στην Εύβοια»
            Η πρώτη διδακτική ώρα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στο θέμα που πρόκειται να απασχολήσει την τάξη στα πλαίσια του ιστορικού μαθήματος. Στο διαδραστικό πίνακα της τάξης είναι έτοιμα και περιμένουν την προβολή τους, η ιστοσελίδα της τάξης, το wiki της τάξης και το αντίστοιχο ιστολόγιο.
Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν τα σχετικά κεφάλαια της πρώτης ενότητας του 1ου μέρους του σχολικού βιβλίου που αφορούσε στη δημιουργία του κόσμου και στους θεούς της ελληνικής μυθολογίας. Στο διαδραστικό πίνακα της τάξης προβάλλεται η ιστοσελίδα της τάξης στην αρχική της σελίδα. Ερωτώνται τα παιδιά για την ονομασία της ιστοσελίδας και ζητείται να σκεφτούν γιατί ονομάζεται έτσι. Εύκολα κατανοούν ότι πρόκειται για τη δική τους ιστοσελίδα. Με την ερώτηση για το τι δείχνει ο κεντρικός χάρτης της αρχικής σελίδας οδηγούνται στο συμπέρασμα της ενασχόλησης με την έρευνα της ευβοϊκής μυθολογίας.
Η εκπαιδευτικός μεγιστοποιεί τώρα το wiki της τάξης και περιάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην πρώτη σελίδα, όπου εξηγείται το τι θα κάνει η τάξη στα πλαίσια της ιστορίας και στη συνέχεια στη δεύτερη σελίδα για να  γνωρίσουν την ηρωίδα, την Ίριδα, που θα καθοδηγεί τα παιδιά σ’ αυτό τους το «ταξίδι».
Στη συνέχεια ανοίγει την τρίτη σελίδα του wiki όπου βρίσκεται αναρτημένο το διάγραμμα ροής της πρώτης ώρας του μαθήματος με τίτλο «Μονοπάτια των θεών στην Εύβοια». Εξηγεί ότι σε κάθε τέτοια σελίδα θα μπορούν να έχουν όλη την πορεία του μαθήματος, θα μπορούν να περιηγούνται από το σπίτι τους και θα μπορούν να κάνουν επανάληψη όποτε θελήσουν. Ακολουθούν λοιπόν τις δραστηριότητες που τους προτείνει η Ίριδα και με τη σειρά που αναγράφονται.
Για να συνδεθούν με τη σχολική ύλη και να εξακριβωθεί ότι θυμούνται τα πρώτα μαθήματα της ενότητας βλέπουν μια παρουσίαση στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi (www.prezi.com) που εξηγεί τη δημιουργία του κόσμου σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες. Η παρουσίαση είναι αναρτημένη στο  ιστολόγιο της τάξης http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis και με την ευκαιρία γίνεται και μια πρώτη σύντομη παρουσίαση του τρίτου διαδικτυακού εργαλείου που θα χρησιμοποιεί η τάξη.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες συμπληρώνουν τον ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη που αφορά στους θεούς του Ολύμπου και οι ομάδες καλούνται να υποψιαστούν το όνομα του θεού του κάθε σχεδίου, βασισμένες στον αρχαίο χαρακτηρισμό του και στα σύμβολά του.
Ακολουθεί έρευνα στην ιστοσελίδα της τάξης. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  μία  από τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και η εκπαιδευτικός ορίζει ποια ομάδα θα διαβάσει ποιον μύθο. Τη διαβάζουν και στη συνέχεια την αφηγούνται στους υπόλοιπους. Η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να ορίζει κάθε φορά τον αφηγητή, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα αναλάβουν αυτή τη θέση. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, αλλά δεν υποκινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, λόγω ηλικίας και δυσκολίας στην επιλογή του σημαντικού.
Μετά τις αφηγήσεις αξίζει να δούμε σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια. Προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Η παρουσίαση γίνεται και στο διαδραστικό πίνακα και στους υπολογιστές των μαθητών.
Έχοντας την εικόνα των τοποθεσιών ξεκάθαρη, οι ομάδες συμπληρώνουν ένα πίνακα συνεργατικά στο  wiki. Κάθε ομάδα συμπληρώνει με τη σειρά το πρόσωπο για το οποίο αφηγήθηκε, την τοποθεσία που εμφανίστηκε στην Εύβοια και το αποτέλεσμα της παρουσίας του. Συμπληρωμένος ο πίνακας, εμφανίζει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία αυτής της διδακτικής ώρας.
Κατόπιν στο wiki είναι αναρτημένο ένα σταυρόλεξο φτιαγμένο στο πρόγραμμα  hot potatoes με θέμα τους θεούς του Ολύμπου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κατεβάζουν το σταυρόλεξο, το αποθηκεύουν στο φάκελο της Ιστορίας, που γι’ αυτό το σκοπό έχει ήδη δημιουργηθεί και στη συνέχεια το λύνουν στη μικρή ομάδα τους. Έτσι αξιολογείται και η γνώση που κατακτήθηκε στη συγκεκριμένη ώρα.
Τέλος, οι μαθητές περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο, στις σχετικές με βιβλία μυθολογίας. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.

4.2. 2η Διδακτική ώρα : «Ψάχνοντας τις θεές στην Εύβοια»
            Η ηρωίδα του σεναρίου υποδέχεται τη δεύτερη διδακτική ώρα τους μαθητές και τις μαθήτριες θέτοντάς τους το θέμα της σημερινής έρευνας. Θα ασχοληθούν με τις θεές και το πέρασμά τους από την Εύβοια. Ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
      Ακολουθεί έρευνα στην ιστοσελίδα της τάξης. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  μία  από τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και η εκπαιδευτικός ορίζει ποια ομάδα θα διαβάσει ποιον μύθο. Τη διαβάζουν και στη συνέχεια την αφηγούνται στους υπόλοιπους. Η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να ορίζει κάθε φορά τον αφηγητή, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα αναλάβουν αυτή τη θέση. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, (άλλωστε σε κάποια σημαντικά ονόματα η ιστοσελίδα της τάξης έχει υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε ασφαλείς και σχετικά απλά γραμμένα κείμενα, που προσθέτουν πληροφορίες) αλλά δεν υποκινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα στην τάξη, λόγω έλλειψης χρόνου, μικρής ηλικίας και δυσκολίας στην επιλογή του σημαντικού. Υπάρχουν όμως σαν δυνατότητες και προσφέρονται για κατ’ οίκον έρευνα.
      Μετά τις αφηγήσεις αξίζει να δούμε σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια. Προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακινούνται να βρουν τα ίδια μέρη και στον κανονικό χάρτη της Εύβοιας.
            Οι μαθητές, στη συνέχεια,  περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο, στις σχετικές με βιβλία μυθολογίας. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.
            Ως αξιολόγηση της ενότητας οι ομάδες συμπληρώνουν μία άσκηση συμπλήρωσης κενών, γραμμένη στο word, την οποία κατεβάζουν στο wiki και τη συμπληρώνουν εκεί.
            Για την αισθητική απόλαυση, την σωματική και ψυχική έκφραση των παιδιών, αλλά και ως παιγνιώδη αξιολόγηση, η  εκπαιδευτικός τα χωρίζει σε 5 ομάδες (4 ομάδες με 5 παιδιά και 1 με 4 παιδιά) και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει την παρουσίαση ενός από τους μύθους των δύο τελευταίων μαθημάτων με τη μορφή της δραματοποίησης.

4.3. 3η Διδακτική ώρα : «Στα βήματα του Ηρακλή»
            Η Ίριδα, βοηθός των παιδιών στην ιστορική έρευνα, τα εισάγει από το wiki της τάξης στον πρώτο και αγαπημένο τους ήρωα. Πρόκειται για τον Ηρακλή και το μάθημα έρχεται να προστεθεί σε όσα έμαθαν για αυτόν στο σχολικό τους βιβλίο. Ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
       Αρχίζει η  έρευνα από την ιστοσελίδα της τάξης. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  μία  από τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και η εκπαιδευτικός ορίζει ποια ομάδα θα διαβάσει ποιον μύθο. Τη διαβάζουν και στη συνέχεια την αφηγούνται στους υπόλοιπους. Η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να ορίζει κάθε φορά τον αφηγητή, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα αναλάβουν αυτή τη θέση. Στις ομάδες επισημαίνεται να προσέξουν ιδιαίτερα τις επιπλέον πληροφορίες που δίνονται για το τέλος του Ηρακλή και να τις συγκρίνουν με αυτές του σχολικού βιβλίου. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, (άλλωστε σε κάποια σημαντικά ονόματα η ιστοσελίδα της τάξης έχει υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε ασφαλείς και σχετικά απλά γραμμένα κείμενα, που προσθέτουν πληροφορίες) αλλά δεν υποκινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα στην τάξη, λόγω έλλειψης χρόνου, μικρής ηλικίας και δυσκολίας στην επιλογή του σημαντικού. Υπάρχουν όμως σαν δυνατότητες και προσφέρονται για κατ’ οίκον έρευνα.
      Μετά τις αφηγήσεις οι μαθητές οδηγούνται στην έρευνα στο χάρτη. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια,  προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis.
      Ως μια συνολική επανάληψη στην ενότητα του Ηρακλή και ενσωματώνοντας τους μύθους της 3ης διδακτικής ώρας τα παιδιά συμπληρώνουν τον ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη, που περιλαμβάνει , τη ζωή του Ηρακλή, τους άθλους του και τα γεγονότα του τέλους του.
      Ακολούθως οι μαθητές και οι μαθήτριες οδηγούνται στο ιστολόγιο της τάξης, όπου υπάρχει αναρτημένη μία ανακοίνωση η οποία ζητάει τα σχόλιά τους. Ζητείται να φανταστούν τα συναισθήματα των προσώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα του τέλους του Ηρακλή και ανά δύο οι  ομάδες να περιγράψουν πώς νιώθουν αυτά τα πρόσωπα (Δηιάνειρα, Λίχας, Ιόλη, Ηρακλής, Φιλοκτήτης). Τα παιδιά υποβάλουν το σχόλιό τους για ανάρτηση.
      Στη συνέχεια στο ιστολόγιο ανακαλύπτουν αναρτημένες ασκήσεις φτιαγμένες στο περιβάλλον Hot potatoes, με θέματα από τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή. Συμπληρώνουν μία άσκηση η κάθε ομάδα ως αξιολόγηση, και από το σπίτι τους παίζοντας, συμπληρώνουν τις υπόλοιπες. Αντίστοιχα οδηγούνται να βρουν αναρτημένα puzzles στο ιστολόγιο, με θέματα και πάλι από τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή και τα σχηματίσουν.   
            Οι μαθητές, στη συνέχεια,  περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο, στις σχετικές με βιβλία μυθολογίας, σχετικά με τη ζωή του Ηρακλή. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.
            Κλείνοντας την συγκεκριμένη διδακτική ώρα η εκπαιδευτικός με τον κατάλληλο σύνδεσμο στο wiki οδηγεί τα παιδιά στο εκπαιδευτικό λογισμικό του Υπουργείου Παιδείας για την Ιστορία (το οποίο έχει τοποθετηθεί στην ιστοσελίδα της τάξης). Εκεί, ως αξιολογητική και μεταγνωστική διαδικασία, τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι των άθλων του Ηρακλή, μαζεύοντας ως βραβείο ρόπαλα.

4.4. 4η Διδακτική ώρα : «Με τον Θησέα και τους Αργοναύτες»
            Η θεά Ίριδα, βοηθός και συμπαραστάτης των παιδιών, από το wiki της τάξης, τα ενημερώνει για τον σκοπό της σημερινής τους μυθολογικής έρευνας. Αναζητούν ίχνη του Θησέα και των Αργοναυτών στην  Εύβοια και στην Σκύρο. Ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
      Αρχίζουν την έρευνά τους από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της τάξης, όπου υπάρχουν αναρτημένες από την εκπαιδευτικό όλες οι σχετικές πληροφορίες. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  μία  από τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και η εκπαιδευτικός ορίζει ποια ομάδα θα διαβάσει ποιον μύθο. Τη διαβάζουν και στη συνέχεια την αφηγούνται στους υπόλοιπους. Η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να ορίζει κάθε φορά τον αφηγητή, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα αναλάβουν αυτή τη θέση. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, (άλλωστε σε κάποια σημαντικά ονόματα η ιστοσελίδα της τάξης έχει υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε ασφαλείς και σχετικά απλά γραμμένα κείμενα, που προσθέτουν πληροφορίες) αλλά δεν υποκινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα στην τάξη, λόγω έλλειψης χρόνου, μικρής ηλικίας και δυσκολίας στην επιλογή του σημαντικού. Υπάρχουν όμως σαν δυνατότητες και προσφέρονται για κατ’ οίκον έρευνα.
      Μετά τις αφηγήσεις οι μαθητές οδηγούνται στην έρευνα στο χάρτη. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια,  προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis.
      Ως μια επανάληψη της ζωής του Θησέα τα παιδιά ανοίγουν τον εννοιολογικό χάρτη που βρίσκεται στο wiki της τάξης και θυμούνται τα βασικά σημεία από τη ζωή και τους άθλους του, απαντώντας σε ερωτήσεις της δασκάλας τους. (π.χ. Ποιος ήταν ο Προκρούστης; Τι έκανε ο Σκίρωνας στους διαβάτες; κ.λ.π.).
      Για το σημαντικότερο γεγονός της ζωής του Θησέα, το ταξίδι του στην Κρήτη και τη νίκη του εναντίον του Μινώταυρου περιηγούνται στην σχετική παρουσίαση στο prezi, που βρίσκεται, όπως πάντα αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis.
      Αντίστοιχα, ως μια επανάληψη της ζωής του Ιάσονα τα παιδιά ανοίγουν τον εννοιολογικό χάρτη που βρίσκεται στο wiki της τάξης και θυμούνται τα βασικά σημεία από τη ζωή και τους άθλους του, απαντώντας σε ερωτήσεις της δασκάλας τους. (π.χ. Ποιος ήταν ο Φρίξος;  Τι ήταν το χρυσόμαλλο δέρας; κ.λ.π.).
      Αξιολογώντας τη διδακτική ώρα, τα παιδιά στο ιστολόγιο ανακαλύπτουν αναρτημένες ασκήσεις φτιαγμένες στο περιβάλλον Hot potatoes, με θέματα από τη ζωή και τους άθλους του Θησέα και του Ιάσονα. Συμπληρώνουν στην τάξη μία στον υπόλοιπο διαθέσιμο χρόνο ως αξιολόγηση, και συνεχίζουν  από το σπίτι τους παίζοντας. Αντίστοιχα οδηγούνται να βρουν ένα αναρτημένο puzzle στο ιστολόγιο, με θέμα  από τη ζωή και τους άθλους του Ιάσονα και να  το σχηματίσουν.  
            Οι μαθητές, στη συνέχεια,  περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο, στις σχετικές με βιβλία μυθολογίας, σχετικά  με τη ζωή του Θησέα και του Ιάσονα. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.
            Κλείνοντας μία ανακοίνωση αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης, ενημερώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες για την επικείμενη επίσκεψη της τάξης στην Αθήνα για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των Ταύρων» και τους δίνει τον κατάλληλο υπερσύνδεσμο με το θέατρο για τη δυνατότητα μεγαλύτερης πληροφόρησης.

4.5. 5η Διδακτική ώρα : «Με τον Αρισταίο και την Αρέθουσα»
            Η θεά Ίριδα εισάγει τα παιδιά, από το wiki της τάξης, στα δύο νέα πρόσωπα διερεύνησης. Πρόκειται για τον ήρωα και θεό, στη συνέχεια, Αρισταίο και τη νύμφη Αρέθουσα. Εξηγεί στους μαθητές ότι πρόκειται για πρόσωπα που δεν αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο, αλλά για τα οποία θα βρούμε τα ίχνη τους από το πέρασμά τους από την Εύβοια. Η θεά Ίριδα  μάλιστα, λέει στα παιδιά  να βρουν ένα λογαριασμό νερού από το σπίτι τους και να μπουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου της Χαλκίδας. Εκεί θα ανακαλύψουν ότι η Αρέθουσα είναι το σύμβολό της. Όπως πάντα, ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
            Ακολουθεί η γνωστή διερεύνηση στην ιστοσελίδα της τάξης. Η εκπαιδευτικός ορίζει αυτή την φορά οι μισές ομάδες (τα πέντε ζευγάρια με ένα λάπτοπ το καθένα) να βρουν πληροφορίες για τον Αρισταίο και γενικά, πατώντας στους υπερσυνδέσμους πάνω στο όνομά του, αλλά και ειδικά για το πέρασμά του από την Εύβοια. Οι άλλες μισές ομάδες (το ένα ζευγάρι και οι τέσσερις τετράδες) να βρουν πληροφορίες για την Αρέθουσα, αναζητώντας και τις επιπλέον πληροφορίες που κρύβονται μέσα στους υπερσυνδέσμους. Στη συνέχεια οι ομάδες αφηγούνται κατά τα γνωστά τους μύθους που διερεύνησαν.
             Μετά τις αφηγήσεις οι μαθητές οδηγούνται στην έρευνα στο χάρτη. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια, όπου εμφανίζονται η Αρέθουσα και ο Αρισταίος,  προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους 2» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Η ίδια αναζήτηση, αν υπάρχει χρόνος, μπορεί να γίνει και στους απλούς χάρτες της Εύβοιας.
            Κατόπιν ένας ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης, αναρτημένος στο περιβάλλον του wiki της τάξης, ζητά από τους μαθητές με τη συνεργασία των μικρών τους ομάδων, τη συμπλήρωση των αξόνων με τις γνώσεις που πρόσφερε ο Αρισταίος στους ανθρώπους, αξιολογώντας την πληρότητα των γνώσεων που αποκτήθηκαν,
            Ακόμα μία ιδιαίτερη συνεργατική δραστηριότητα ακολουθεί. Στο  περιβάλλον googledocs η εκπαιδευτικός έχει αρχίσει ένα συνεργατικό κείμενο, με θέμα το ταξίδι της Αρέθουσας και του Αλφειού στη θάλασσα της Μεσογείου. Γνωρίζοντας πως ασχολήθηκαν πρόσφατα στο μάθημα της Γλώσσας με κείμενα για τη θάλασσα και τα θαλάσσια είδη υπό εξαφάνιση στο μάθημα της Μελέτης, με κατάλληλες ερωτήσεις αναμένεται και η περιγραφική δυνατότητα των μαθητών να καλυτερεύσει, αλλά και η δυνατότητά τους να αναμειγνύουν πληροφορίες και τη φαντασία τους, δομώντας ένα συνεργατικό κείμενο. Για την ολοκλήρωση του κειμένου, όπου ταυτόχρονα όλες οι ομάδες συγγράφουν από μία παράγραφο, η εκπαιδευτικός θα παίξει καθοριστικό ρόλο, τοποθετώντας κατάλληλες συνδετικές λέξεις ώστε το κείμενο να αποκτήσει ομοιογένεια.
            Κάθε ομάδα που τελειώνει την παράγραφό της στο συνεργατικό κείμενο, βρίσκει τον σύνδεσμο από το wiki  στο περιβάλλον ζωγραφικής www.sumopaint.com  και ζωγραφίζει ό, τι σχετικό με τους μύθους αυτής της διδακτικής ώρας.

4.6. 6η Διδακτική ώρα : «Στην Αυλίδα εκστρατεύοντας για την Τροία»
            Η θεά Ίριδα, από το wiki της τάξης, ενημερώνει τα παιδιά για την συγκέντρωση των Αχαιών στην Αυλίδα και την επικείμενη άφιξη της Ιφιγένειας. Αυτήν τη φορά η εκπαιδευτικός αναλαμβάνει την αφήγηση του μύθου ακολουθώντας  το σχολικό βιβλίο. Ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
            Στη συνέχεια στην ιστοσελίδα της τάξης αναζητώνται επιπλέον πληροφορίες για τα γεγονότα στην Αυλίδα και για τις ευβοϊκές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, σύμφωνα με τον Όμηρο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακοινώνουν με διαλογική μορφή συζήτησης  τις επιπλέον γνώσεις τους.
            Η έρευνα στον χάρτη που ακολουθεί σχηματοποιεί τη νέα γνώση δίνοντας τα γεωγραφικά σημάδια της. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια, προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους 2» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Η ίδια αναζήτηση, αν υπάρχει χρόνος, μπορεί να γίνει και στους απλούς χάρτες της Εύβοιας.
            Αξιολογώντας τις νέες γνώσεις τα παιδιά οδηγούνται στο ιστολόγιο της  τάξης και στις σχετικές ασκήσεις φτιαγμένες στο περιβάλλον Hot potatoes συμπληρώνουν κενά και λύνουν σταυρόλεξο.
            Ακόμα μία ιδιαίτερη συνεργατική δραστηριότητα ακολουθεί. Στο  περιβάλλον googledocs η εκπαιδευτικός έχει αρχίσει ένα συνεργατικό κείμενο, με θέμα τα συναισθήματα των ηρώων που παίρνουν μέρος στη  θυσία της Ιφιγένειας. Τα παιδιά σε μεγαλύτερες  5 ομάδες (4 πενταμελείς και μία τετραμελή) γράφουν μία παράγραφο για το πώς ένιωθε ο κάθε ήρωας – ηρωίδα (Ιφιγένεια, Αγαμέμνονας, Κλυταιμνήστρα, Αχιλλέας, Άρτεμη). Για την ολοκλήρωση του κειμένου, όπου ταυτόχρονα όλες οι ομάδες συγγράφουν από μία παράγραφο, η εκπαιδευτικός θα παίξει καθοριστικό ρόλο, τοποθετώντας κατάλληλες συνδετικές λέξεις ώστε το κείμενο να αποκτήσει ομοιογένεια.
            Οι μαθητές, στη συνέχεια,  περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο,  με βιβλία μυθολογίας, σχετικά  με τον Τρωικό Πόλεμο. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.  Αναζητούν επίσης μία ανακοίνωση στο ιστολόγιο, όπου η εκπαιδευτικός τους καλεί να δηλώσουν συμμετοχή για μιαν εκδρομή στο ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδας στο Βαθύ Αυλίδας, λίγο έξω από τη Χαλκίδα.
            Τελειώνοντας, κάθε ομάδα βρίσκει τον σύνδεσμο από το wiki  στο περιβάλλον ζωγραφικής www.sumopaint.com  και ζωγραφίζει ό, τι σχετικό με τους μύθους αυτής της διδακτικής ώρας.

4.7. 7η Διδακτική ώρα : «Πού κρύφτηκε ο Αχιλλέας;»
            Η θεά Ίριδα χαιρετά τα παιδιά από το wiki της τάξης και τα ενημερώνει ότι στο στρατόπεδο των Ελλήνων στην Αυλίδα επικρατεί αναταραχή γιατί λείπει ο Αχιλλέας και γιατί έμαθαν πως χωρίς αυτόν δεν πρόκειται να κερδίσουν στον Τρωικό Πόλεμο. Οδηγεί έτσι τα παιδιά στη σημερινή τους έρευνα. Όπως πάντα, ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
            Αρχίζουν την έρευνά τους από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της τάξης, όπου υπάρχουν αναρτημένες από την εκπαιδευτικό όλες οι σχετικές πληροφορίες. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και τις διαβάζουν όλες, μια και δεν πρόκειται για μεγάλα κείμενα. Οι ομάδες αναζητούν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, από τους υπερσυνδέσμους  που υπάρχουν σε κάποια σημαντικά ονόματα και που οδηγούν σε ασφαλείς και σχετικά απλά γραμμένα κείμενα, που προσθέτουν πληροφορίες. Διαβάζουν και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακοινώνουν με διαλογική μορφή συζήτησης  τις επιπλέον γνώσεις τους.
            Η έρευνα στον χάρτη που ακολουθεί σχηματοποιεί τη νέα γνώση δίνοντας τα γεωγραφικά σημάδια της. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Σκύρο, προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους 2» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Η ίδια αναζήτηση, αν υπάρχει χρόνος, μπορεί να γίνει και στους απλούς χάρτες της Εύβοιας.
            Κατόπιν ένας ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης, αναρτημένος στο περιβάλλον του wiki της τάξης, ζητά από τους μαθητές με τη συνεργασία των μικρών τους ομάδων, τη συμπλήρωση των αξόνων με τη ζωή του Αχιλλέα, αξιολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη σημερινή διδακτική ώρα, αλλά και υπενθυμίζοντας όλα τα μαθήματα τα σχετικά με τον Αχιλλέα.
            Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να ψηφίσουν. Η εκπαιδευτικός έχει ετοιμάσει μια ψηφοφορία στο περιβάλλον googleforms, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες κάνοντας κλικ σε μία λίστα ονομάτων, διαλέγουν ποιος ήρωας / ηρωίδα θα ήθελα να ήταν, αν συμμετείχαν στον τρωικό πόλεμο.   Αφού ψηφίσουν όλοι/ες από το ίδιο περιβάλλον εξάγονται άμεσα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
             Οι μαθητές, ύστερα,  περιηγούνται στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο,  με βιβλία μυθολογίας, σχετικά  με τον Αχιλλέα. Ζητείται να σημειωθούν ενδιαφέροντες τίτλοι και να ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν κάποια από αυτά στη βιβλιοθήκη της τάξης και του σχολείου.
            Κλείνοντας τη σημερινή διδακτική ώρα τα παιδιά παρακολουθούν από την ιστοσελίδα της τάξης την αναρτημένη ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα τη ζωή του Αχιλλέα και με σύντομη διάρκεια.

4.8. 8η Διδακτική ώρα : «Ο Νεοπτόλεμος και το τέλος του Τρωικού Πολέμου»
            Η θεά Ίριδα, συμπαραστάτης των παιδιών της τάξης όλον αυτόν τον καιρό από το wiki της τάξης, τα ενημερώνει για το πρόσωπο της σημερινής τους έρευνας. Αναζητούν λοιπόν τον Νεοπτόλεμο, τον γιο του Αχιλλέα, που δίχως αυτόν δεν  μπορεί να τελειώσει ο Τρωικός πόλεμος. Όπως πάντα, ο διαδραστικός πίνακας της τάξης και οι υπολογιστές των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο κάθε φορά περιβάλλον εργασίας.
             Αρχίζουν την έρευνά τους από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της τάξης, όπου υπάρχουν αναρτημένες από την εκπαιδευτικό όλες οι σχετικές πληροφορίες. Τα παιδιά είναι ήδη χωρισμένα σε 6 ζευγάρια και 4 τριάδες με 1 λάπτοπ η κάθε μία μικρή ομάδα. Αναζητούν η κάθε μία ομάδα,  τις ιστορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της τάξης και τις διαβάζουν όλες, μια και δεν πρόκειται για μεγάλα κείμενα. Οι ομάδες αναζητούν και σε άλλες ιστοσελίδες πληροφορίες, από τους υπερσυνδέσμους  που υπάρχουν σε κάποια σημαντικά ονόματα και που οδηγούν σε ασφαλείς και σχετικά απλά γραμμένα κείμενα, που προσθέτουν πληροφορίες. Διαβάζουν και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακοινώνουν με διαλογική μορφή συζήτησης  τις επιπλέον γνώσεις τους.
             Η Ίριδα παρεμβαίνει και πάλι βάζοντας τα παιδιά σε μία επιπλέον αναζήτηση : του μύθου του Ναυπλίου μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, που έχει άμεση σχέση με τις νότιες ακτές της Εύβοιας.
            Όπως και πριν με κατάλληλη σύνδεση τα παιδιά μεταπηδούν από το wiki στην ιστοσελίδα, διαβάζοντας το σχετικό μύθο και συζητώντας τον στην τάξη.
            Η έρευνα στον χάρτη που ακολουθεί σχηματοποιεί τη νέα γνώση δίνοντας τα γεωγραφικά σημάδια της. Για  να δουν σε χάρτη πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στην Εύβοια και στη Σκύρο, προβάλλεται η παρουσίαση «Η Εύβοια στους μύθους 2» φτιαγμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον prezi και αναρτημένη στο ιστολόγιο της τάξης   http://trititaxi7sxoleiou.blogspot.gr/search/label/Prezis. Η ίδια αναζήτηση, αν υπάρχει χρόνος, μπορεί να γίνει και στους απλούς χάρτες της Εύβοιας.
            Κατόπιν ένας ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης, αναρτημένος στο περιβάλλον του wiki της τάξης, ζητά από τους μαθητές με τη συνεργασία των μικρών τους ομάδων, τη συμπλήρωση των αξόνων με τη ζωή του Οδυσσέα, συγκεντρώνοντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους γύρω από αυτόν και εισάγοντάς τους στη ζωή του ήρωα, που είναι και η επόμενη ενότητα στην ιστορία τους.
            Στη συνέχεια καλούνται να προσέξουν τις εικόνες θεών και ηρώων που βρίσκονται αναρτημένες σε χωριστή σελίδα στην ιστοσελίδα της τάξης. Από εκεί να διαλέξουν έως 3 και να γράψουν για αυτές ένα σχόλιο στο wiki  της τάξης. Ακόμη μαθαίνουν πώς να εκτυπώνουν ένα από τα σκίτσα που υπάρχουν εκεί αναρτημένα και να τα επιχρωματίζουν.
            Ακολουθεί μία γενική ψηφοφορία που αναλαμβάνει και το ρόλο μιας κεντρικής αξιολόγησης του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις γνώσεις που αποκόμισαν μέσα από το διδακτικό σενάριο. Η ψηφοφορία είναι φτιαγμένη στο περιβάλλον googleform και έχει τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Επιλέγοντας σε μια σειρά ερωτήσεις και από τις πιθανές απαντήσεις τους, τα αποτελέσματα που το ίδιο το πρόγραμμα εξάγει θα οδηγήσει και τα παιδιά να κατανοήσουν την επιτυχή κατάκτηση της νέας γνώσης και του ενδιαφέροντός  τους για αυτήν.
            Στην προσπάθεια για μια αξιολόγηση αυτού του τρόπου δουλειάς που συνδυάζει τρία διαδικτυακά εργαλεία, τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε ένα ακόμη συνεργατικό κείμενο. Είναι φτιαγμένο στο περιβάλλον googledocs και δίνοντας κατάλληλα ερωτήματα, για την ευκολία ή τη δυσκολία του μαθήματος, της χρησιμότητας των διαδικτυακών εργαλείων κ.λ.π. δημιουργείται ένα κοινό κείμενο που βοηθά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
            Ως προοίμιο για την ενότητα που ακολουθεί η εκπαιδευτικός δείχνει στους μαθητές μια ταινία με θέμα την πορεία του Οδυσσέα κατά την επιστροφή του από την Τροία, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της τάξης και τους προτρέπει να την δουν στο σπίτι τους, μια και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.
            Κλείνοντας το διδακτικό σενάριο η θεά Ίριδα, από το wiki της τάξης, αποχαιρετά τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους ευχαριστεί για τη συνεργασία.

5.   Αξιολόγηση

            Το περιγραφόμενο διδακτικό σενάριο αξιολογείται σε τρεις φάσεις : αρχική, διαμορφωτική, τελική (Καραλής, 2006).
Η αρχική αξιολόγηση πραγματοποιείται από τον επιμορφωτή των προγραμμάτων επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου, Δρ. Μητάκο Δ.,  για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, στα πλαίσια του οποίου σχεδιάζεται το παρόν. Αυτή η αξιολόγηση απευθύνεται σε επίπεδο δομικό, αισθητικό και λειτουργικό και λαμβάνει χώρα σε  δύο τουλάχιστον φάσεις. Και πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός κρίνεται ως προς την πληρότητα των μερών, τη ακρίβεια και σαφήνεια των στόχων, την επάρκεια περιγραφής της διδακτικής ροής, τον πλούτο των εκπαιδευτικών μεθοδολογιών, την αξιοποίηση πλήθους ΤΠΕ, την ουσιαστικότητα των ασκήσεων, τη διασυνδεσιμότητα και πολυτροπικότητα των μερών, την αισθητική και κατάλληλη για την ηλικία των μαθητών εικόνα και γλώσσα του περιεχομένου. Τελικά αξιολογείται στη φάση αυτή ως προς τη δημιουργικότητα του.
Η διαμορφωτική αξιολόγηση πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του σεναρίου με σκοπό την αναδιαμόρφωσή του και την προσαρμογή του στα επιμέρους νέα στοιχεία (Μητάκος, 2012).
Η εκπαιδευτικός από το σχεδιασμό οριοθετεί τις δραστηριότητες εκείνες που εκπληρούν τους αξιολογικούς  δείκτες του σεναρίου. Σε κάθε διδακτική ώρα τους γνωστοποιεί στους μαθητές και μαθήτριες και στον παρόντα σχεδιασμό τους αναφέρει ρητά. Έτσι : στην πρώτη διδακτική ώρα αξιολογείται η επάρκεια των γνώσεων που αποκτήθηκαν με την συμπλήρωση του σταυρολέξου για τους θεούς, από το πρόγραμμα Hot Potatoes. Στη δεύτερη διδακτική ώρα αξιολογούνται οι γνώσεις που αποκτήθηκαν με τη συμπλήρωση κενών σε επαναληπτική άσκηση από το πρόγραμμα word. Επίσης αξιολογείται η κατανόηση του περιεχομένου των μύθων με την απόδοσή τους στο θεατρικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε.
Στις τρίτη  διδακτική  ώρα αξιολογούνται οι γνώσεις που κατακτήθηκαν με την επίλυση ασκήσεων επιλογής, κενών και σταυρόλεξου από το πρόγραμμα Hot Potatoes. Ακόμη οι μαθητές αυτοαξιολογούνται και αξιολογούνται μεταγνωστικά με την συμμετοχή τους στο παιχνίδι του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Ιστορία της Γ τάξης  του Υπουργείου Παιδείας.
Στην τέταρτη διδακτική ώρα αξιολογούνται οι γνώσεις που κατακτήθηκαν με την επίλυση ασκήσεων επιλογής, κενών και σταυρόλεξου από το πρόγραμμα Hot Potatoes. Στην πέμπτη διδακτική ώρα η αξιολόγηση επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση ενός ημιδομημένου εννοιολογικού χάρτη και με τη συμμετοχή των μαθητών στη συγγραφή ενός συνεργατικού κειμένου.
Στις έκτη διδακτική ώρα αξιολογούνται οι γνώσεις που κατακτήθηκαν με την επίλυση ασκήσεων επιλογής, κενών και σταυρόλεξου από το πρόγραμμα Hot Potatoes και με τη συμμετοχή των μαθητών στη συγγραφή ενός συνεργατικού κειμένου. Στην έβδομη διδακτική ώρα  η αξιολόγηση επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση ενός ημιδομημένου εννοιολογικού χάρτη. 
Στην όγδοη διδακτική ώρα πραγματοποιείται συνολική αξιολόγηση αρχικά του περιεχομένου του διδακτικού σεναρίου με τη συμμετοχή των μαθητών σε ψηφοφορία που αποτελείται από λίστα ερωτήσεων με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής και στη συνέχεια από αξιολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης του σεναρίου με τη συγγραφή συνεργατικού κειμένου από τους μαθητές που απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ακολουθεί η τελική αξιολόγηση, η οποία  πραγματοποιείται μετά το τέλος υλοποίησης του διδακτικού σεναρίου μέσα από εποικοδομητική συζήτηση (Μητάκος, 2012) με τους μαθητές και τις μαθήτριες για το τι τελικά αποκόμισαν, τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, τι έχει επειτευχθεί, σε τι δυσκολεύτηκαν. Η τελική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του σεναρίου, επέκταση  και βελτίωσή του.
Σε όλες τις διδακτικές ώρες η εκπαιδευτικός παρακολουθεί και κρίνει το κατά πόσο τα παιδιά της τάξης αξιοποιούν τα λογισμικά προγράμματα στις επιμέρους εργασίες των ομάδων. Προσέχει το κατά πόσον αξιοποιούν και τα τρία διαδικτυακά εργαλεία που δημιούργησε, χωρίς δυσκολίες, με άνεση και γνωρίζοντας κάθε στιγμή πού βρίσκονται. Αξιολογεί την ενεργή συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών  των μαθητών, τη διάθεση συμμετοχής και συνεργασίας, το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μελών και μεταξύ των ομάδων. Αξιολογεί την κατανόηση των κειμένων και την παραγωγή γραπτού λόγου. Αξιολογεί το κατά πόσον η τέτοιας μορφής ενασχόληση με τους μύθους της ελληνικής μυθολογίας δεν αφαιρεί τη μέθεξη  και την ονειρική διάστασή τους.
Τυχόν σχόλια ή και επισημάνσεις από συναδέλφους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αξιοποιήσουν το παρόν σενάριο, θα αποτελέσουν εν δυνάμει την επιπλέον μεταγνωστική αξιολόγησή του.

6.     Επέκταση της δραστηριότητας

Το σενάριο με εύκολη προσαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην  Δ τάξη του Δημοτικού Σχολείου ως μέρος διδακτικής ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος  σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία. Αλλάζοντας το τοπικό περιεχόμενο (Εύβοια) το σενάριο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τοπικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Τα διαδικτυακά εργαλεία που δημιουργούνται με το παρόν σενάριο θα συνεχίσουν να ζουν και μετά το πέρας του σεμιναρίου και ιδιαίτερα η ιστοσελίδα και το ιστολόγιο. Ακόμη μπορεί ομάδα μαθητών να αναλάβει τη διαχείριση τους, συνεπικουρούμενη από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης.

7.    Τεκμηρίωση

  7.1. Βιβλιογραφία

7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, (2005). Τα τρελά νερά του Ευρίπου. Μύθος, Ιστορία, Κοινωνική και Οικονομική ζωή. Χαλκίδα: Αυτοέκδοση.
Βοσνιάδου, Σ. (2001). Πώς μαθαίνουν οι μαθητές. Διεθνής Ακαδημία της Εκπαίδευσης, Διεθνές Γραφείο Εκπαίδευσης της UNESCO. Αθήνα: Gutenberg.
Βρανόπουλος, Ε. (1987). Ιστορία της Αρχαίας Εύβοιας. Αθήνα: Ιδιωτική Έκδοση.
Δανδράκη, Π. (1928). Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Αθήνα: Εκδόσεις Πυρσός.
Δημοπούλου, Μ., Μπαμπίλα, Ε., Φραντζή, Α., Χατζημιχαήλ, Μ. (2003). Εξερευνώ την πόλη μου. Προτάσεις για διαθεματικά σχέδια εργασίας. Αθήνα: Καλειδοσκόπιο.
Κακριδής, Ι.Θ. (επιμ.), (1986) . Ελληνική Μυθολογία, τ.1- 5,  Αθήνα:  Εκδοτική Αθηνών.
Καλέμης, Α. (2003). Μια φορά κι έναν καιρό εκεί στην Εύβοια… Η ιστορία της Εύβοιας για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αθήνα:  Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο.
Καμαρινού, Δ. (2000). Βιωματική μάθηση στο σχολείο. Ξυλόκαστρο: Ιδιωτική Έκδοση.
Καραβά, Μ., Κουκουβίνος, Θ., Κωστοπούλου, Δ., Μαστροθανάση, Ζ., Μητάκος, Δ., Μπισμπικόπουλος, Θ., Ξαφάκος, Ε., Πανάγου, Γ., Σακελλαρίου, Η., Τολακίδου, Π., Τρίκας, Μ. (2012). Διδακτικός Σχεδιασμός και Τ.Π.Ε. Συνδέοντας τις βασικές αρχές συγγραφής σεναρίων με τις εφαρμογές τους στη διδακτική πράξη. Αθήνα: Ν.&Σ. Μπατσιούλας.
Καραλής, Θ. (2006). Τυπολογίες Αξιολόγησης: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Προϋποθέσεις Εφαρμογής. Νέα Παιδεία (120), 98-108.
Καραπασχαλίδου, Α.  (2012). Χαλκίδα, Η πρωσοπογραφία της πόλης μεσ’ από την οδική ονοματοθεσία της, Χαλκίδα.
Μαϊστρέλλης, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ.  (2010). Ιστορία της  Γ΄ Δημοτικού. Από τη μυθολογία στην Ιστορία.  Αθήνα: Υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 
 Μαϊστρέλλης, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ (2010). Ιστορία της  Γ΄ Δημοτικού. Από τη μυθολογία στην Ιστορία. Τετράδιο Εργασιών. Αθήνα: Υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 
Μαϊστρέλλης, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ (2010). Ιστορία της  Γ΄ Δημοτικού. Από τη μυθολογία στην Ιστορία. Βιβλίο Δασκάλου. Αθήνα: Υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 
Ματσαγγούρας, Η. (1995). Ομαδοκεντρική θεωρία και μάθηση : θεωρία και πράξη της διδασκαλίας. Αθήνα: Γρηγόρης.
Ματσαγγούρας, Η. (2002). Στρατηγικές Διδασκαλίας : Η κριτική σκέψη στη Διδακτική πράξη. Αθήνα: Gutenberg.
Ματσαγγούρας, Η. (2002). Η διαθεματικότητα στη σχολική γνώση: Εννοιοκεντρική αναπλαισίωση και σχέδια εργασίας. Αθήνα: Γρηγόρης.
Μητάκος, Δ. (2012). Κριτήρια και χαρακτηριστικά διδακτικού σχεδιασμού σε επίπεδο συγγραφής σεναρίων, Στο Καραβά, Μ. κ.ά. Διδακτικός Σχεδιασμός και Τ.Π.Ε. Συνδέοντας τις βασικές αρχές συγγραφής σεναρίων με τις εφαρμογές τους στη διδακτική πράξη. Αθήνα: Ν.&Σ. Μπατσιούλας, 5-21.
Μητάκος, Δ. (2013). Υλικό εννοιολογικής Χαρτογράφησης. Σημειώσεις Σεμιναρίου Β Επιπέδου στις ΤΠΕ.
Ράπτης, Α., Ράπτη, Α. (2004). Μάθηση και Διδασκαλία στην Εποχή της Πληροφορίας. Ολική Προσέγγιση. Τόμος Α. Αθήνα: Ιδιωτική Έκδοση.
 Παπαδίτσας, Δ.Π., Λαδιά, Ε. (κειμ. μετάφρ. σχόλια), (1997). Ομηρικοί Ύμνοι. Αθήνα : Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας,
Παπαποστόλου, Τ. (1995). Το κλειδί του Αιγαίου. Αθήνα: Άγκυρα
 Περδικούρη,  Κ. (2013).  Καταγράφοντας απόψεις μαθητών από τη χρήση Web2.0 υπηρεσιών στην τάξη: Μια μελέτη περίπτωσης για το Prezi. Στο Α. Λαδιάς, Α. Μικρόπουλος, Χ. Παναγιωτακόπουλος, Φ. Παρασκευά, Π. Πιντέλας, Π. Πολίτης, Σ. Ρετάλης, Δ. Σάμψων, Ν. Φαχαντίδης, Α. Χαλκίδης (επιμ.), Πρακτικά Εργασιών 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Ένταξη των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (ΕΤΠΕ), Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς, 10-12 Μαΐου 2013.
 Τερζίδου, Θ., Μιχαηλίδης, Ν., Γεωργίου, Μ., Καλαϊτζής, Β. (2009). Μελέτες Περίπτωσης των Wikis ως Εργαλεία Συνεργασίας και Προώθησης της Επιστημονικής Γνώσης στην Εκπαίδευση. Στα  Πρακτικά 5ου Συνεδρίου ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Σύρος.
       Τζωρτζάκης, Γ., Κωστάκη,  Κ., Βλαχοκυριάκου, Φ. (2011) Τεχνολογίες Web 2.0 για τη διαθεματική διδασκαλία στο Λύκειο. Στο Κ. Γλέζου & Ν. Τζιμόπουλος (Επιμ.), Πρακτικά Εργασιών 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», Σύρος, 6-8 Μαΐου 2011.

7.2. Χάρτες

Χάρτης Εύβοιας (2009). Χαλκίδα: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας.

7.3. Δικτυογραφία

www.dimos-xalkideon.gr  (τελευταία επίσκεψη 2/11/2013)
www.ts.sch.gr/software  (τελευταία επίσκεψη 1/11/2013)
www.deyax.gr (τελευταία επίσκεψη 15/11/2013)
www.theogonia.gr/theoi/theoia/aristaios.htm (τελευταία επίσκεψη 12/11/2013)
http://antikleidi.com/2013/08/06/alpheus-and-arethusa/ (τελευταία επίσκεψη 14/11/2013)
http://www.hellinon.net/NeesSelides/Nektar.htm (τελευταία επίσκεψη 15/11/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου